Βυζαντινό γλυκό

ΡΑΒΑΝΙ                                 
2φλ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλ. Τσ. Αλεύρι
1 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. Βιτάμ
5 αυγά
2 βανίλιες
2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα


Σιρόπι: 3 ½ φλ. Ζάχαρη- 3 φλ. νερό
Κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με τη σόδα,  το μπέικιν, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι. Χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Δουλεύω το βούτυρο να λιώσει και ρίχνω το μείγμα των κρόκων. Χτυπάω τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα. Μετά ρίχνω λίγο από το μείγμα των στερεών υλικών- λίγη μαρέγκα εναλλάξ. Το βάζω σε βουτυρωμένο ταψί και στρώνω το μείγμα βρέχοντας το χέρι μου κατά διαστήματα. Ψήνω σε μέτριο φούρνο και όταν μισοκρυώσει ρίχνω το σιρόπι.


ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ                         
1λίτρο γάλα
¾ κούπας  Ζάχαρη
1 κούπα νισεστέ
Λίγο ανθόνερο
Βάζουμε το γάλα να βράσει αφού έχουμε κρατήσει περίπου δύο κούπες για να διαλύσουμε το νισεστέ. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνω το γάλα με το νισεστέ και ανακατεύω μέχρι να πήξει. Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω τη ζάχαρη, το ανθόνερο και ανακατεύω πάλι. Φτιάχνω τη μισή δόση από το ραβανί και αφού κρυώσει, φτιάχνω το Καζάν ντιπί και το ρίχνω  πάνω από το ραβανί. Μόλις κρυώσει εντελώς, βάζω τη Σαντιγύ και πασπαλίζω με κανέλα.
Καλή Επιτυχία!!!!!!
                                                                     Σοφία Μ.

3 σχόλια: